wtorek, 1 grudnia 2015

Sernik bez pieczenia na płatkach kukurydzianych







Pyszny, delikatny, leciutki serniczek bez pieczenia na mocno chrupiącym spodzie z płatków kukurydzianych. Jest łatwy w przygotowaniu i szybko się go robi. Sernik dodatkowo można wzbogacić, dodając owoce do galaretki. Polecam.



Składniki:

spód

  • 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao
masa serowa
  • 500 g twarogu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
dodatkowo
  • galaretka


Wykonanie:

Płatki kukurydziane pokruszyć, dodać kakao i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wykładamy masę, wyrównać.

Ser mielimy dwukrotnie. Do sera dodajemyć cukier miksujemyŻelatynę rozpuścić we wrzątku, gdy lekko ostygnie, połączyć ze śmietaną. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę wykładamy na gotowy spód. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin by stężał.

Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzątku, wystudzić. Gdy lekko stężeje wylewamy na sernik i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Tortownica 24cm














1 komentarz :

  1. Taka prostota a tak pyszna,ale bym zjadła kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń