Babka marmurkowa












Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki i 3 łyżki mleka
polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady 72%
  • 30 g masła

Wykonanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć razem z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę na przemian z mlekiem (1/2 szklanki). Na mniejszych obrotach miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

Trzy łyżki mleko podgrzać i zalać kakao, dokładnie wymieszać by powstała gładka masa, przestudzić.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, delikatnie wymieszać.
Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładamy do formy na zmianę raz jasną raz ciemną.
Pieczemy w temperaturze 160° przez około 60 minut, do suchego patyczka.

Masło roztopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę, podgrzać. Wymieszać by połączyły się składniki. Gotową czekoladą polewamy ciasto.



Keksówka 28x10 cm




























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);