czwartek, 7 maja 2015

Smalec domowy








Smalec domowy idealnie smakuje na kromce razowego chlebka w towarzystwie kiszonego ogórka. Jest również idealnym dodatkiem jako omasta do  pierogów, pyz czy klusek.




Składniki

  • 1 kg słoniny
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 szklanki mleka

Wykonanie

Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do szerokiego rondla. Gdy słonina powoli się wytapia, kroimy cebulę i jabłko w drobną kosteczkę. 
Czosnek przeciskamy przez praskę. 
Gdy słonina się wytopi dodajemy po kolei cebulę i jabłko, ostrożnie by nam nie wykipiało, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy czosnek, majeranek, wlewam mleko i przyprawiamy do smaku.
Przestygnięty smalec przelewamy do kamionkowego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego.

















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz