Strony

Kategorie

Pasztet z mięsa z rosołu













Często gdy zostaje nam  mięso i warzywa z rosołu zastanawiamy 

się co tym razem z tym zrobić. Ja zazwyczaj robię  pierogi albo kluski

A co jak to się już nam przejadło? To oczywiście można zrobić krokiety, 

albo pasztet na którego Was zapraszam :)






Składniki:
  • 700 g mięsa z rosołu
  • 2 marchewki z rosołu
  • 2 pietruszki z rosołu
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/5 szklanki rosołu
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • olej/masło do smażenia
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • masło do smarowania blaszki
  • bułka tarta do obsypania blaszki

Wykonanie:

Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na oleju szklę cebulę z czosnkiem. Pieczarki czyszczę, kroję w kostkę i podsmażam. Mięso razem z marchewka, pietruszką i cebulą  mielę w maszynce do mielenia mięsa. Dodaję bułkę tartą, pieczarki, jajka, rosół, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam. Blaszkę 20x10 smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Następnie pasztet przekładam do blaszki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 C i piekę przez 80 minut.
Smacznego :)























 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz