Często gdy zostaje nam mięso i warzywa z rosołu zastanawiamy
A co jak to się już nam przejadło? To oczywiście można zrobić krokiety,
albo pasztet na którego Was zapraszam :)
Składniki:
- 700 g mięsa z rosołu
- 2 marchewki z rosołu
- 2 pietruszki z rosołu
- 300 g pieczarek
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/5 szklanki rosołu
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnki
- olej/masło do smażenia
- 1 łyżka majeranku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
dodatkowo
- masło do smarowania blaszki
- bułka tarta do obsypania blaszki
Wykonanie:
Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na oleju szklę cebulę z czosnkiem. Pieczarki czyszczę, kroję w kostkę i podsmażam. Mięso razem z marchewka, pietruszką i cebulą mielę w maszynce do mielenia mięsa. Dodaję bułkę tartą, pieczarki, jajka, rosół, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszam. Blaszkę 20x10 smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Następnie pasztet przekładam do blaszki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 C i piekę przez 80 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz