jest roboty. Tak więc dziś zapraszam na ich szybszą i łatwiejszą wersję.
Mogę powiedzieć tylko że wyszły delikatne, soczyste i bardzo smaczne.
Polecam :)
Składniki:
- 1 kg wołowego mięsa mielonego
- 250 g boczku wędzonego
- 250 g kiełbasy
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 bułka czerstwa
- mąka pszenna
- musztarda
- smalec/masło do smażenia
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Boczek, kiełbasę, ogórki oraz cebulę kroję w kostkę. Wrzucam do miski, dodaję musztardę i doprawiam pieprzem, by farsz był lekko pikantny, mieszam. Bułkę moczę w wodzie lub mleku, następnie odciskam. Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę, czerwoną papryka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam rękami. Mięso dzielę na 8-10 części i rozpłaszczam. Na każdy kawałek mięsa nakładam farsz i roluję, formując podłużne roladki. Obtaczam w mące pszennej, strzepuję jaj nadmiar. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i na dużym ogniu obsmażam roladki z każdej strony. Następnie podlewam gorącą wodą lub bulionem, dorzucam liść laurowy oraz ziele angielskie. Duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając. Pod koniec w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz