Jeśli uwielbiacie przyprawę curry, to ten przepis jest właśnie dla Was.
Pyszne, chrupiące, lekko pikantne ogórki w zalewie curry.
Świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu lub na kanapkę.
Polecam również ogórki w kurkumie oraz ogórki w musztardzie
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 duże cebule
- gorczyca
zalewa
- 1 L wody
- 250 ml octu 10%
- 1,5 szklanki cukru
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki curry
- 1,5 łyżki soli niejodowanej
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myję, kroję w grubsze plastry. Cebulę obieram i kroję w plastry. Do wyparzonych słoików wsypuję 1/2 łyżeczki gorczycy, układam warstwę ogórków, dodaję po 2 plastry cebuli i znów ogórki. Wszystkie składniki na marynatę zagotowuję. Gorąca zalewą zalewam ogórki, zakręcam. Dno garnka wykładam tetrą, układam słoiki i zalewam gorącą wodą do wysokości 3/4 słoika. Pasteryzuję przez 5 minut, od momentu zagotowania się wody.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz