Pyszna, kolorowa sałatka z ogórków i papryki w zalewie miodowej.
Zimą taka sałatka sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu.
Polecam :)
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 papryki czerwone
- 1 papryka żółta
- 4-5 marchewek
- 500 g cebuli
- 4-5 ząbków czosnku
- gorczyca
zalewa
- 1 L wody
- 250 ml octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 1,5 łyżki soli
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję. Ogórki, marchewkę kroję w plasterki. Cebulę i paprykę kroję w paski. Czosnek drobno siekam. Całość dokładnie mieszam. Do wyparzonych słoików wsypuję po 1/2 łyżeczki gorczycy, wkładam sałatkę i mocno upycham. Następnie wszystkie składniki na zalewę zagotowuję. Gorącą zalewą zalewam słoiki, zakręcam. Pasteryzuję przez 10 minut od momentu zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz