Kiszona papryka to mój kolejny przepis, by zimą mieć coś zdrowego pod ręką.
Nie wiem jak Wy, ale ja wprost uwielbiam wszystkie kiszonki.
A tu znajdziecie przepis na kiszone buraki
Składniki:
- 1 kg papryki
- 6 ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- koper
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 1,5 łyżki soli na 1 L wody
Wykonanie:
Paprykę pokroić na mniejsze kawałki, usunąć nasiona. Do słoika wkładamy koper, czosnek, chrzan i wsypujemy ziarna pieprzu, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wkładamy paprykę, układając ją dość ciasno. Z wody oraz soli gotujemy zalewę, studzimy. Całość zalewamy naszą wodą z solą, tak by cała papryka była zanurzona. Słoiki lekko zakręcamy i odstawiamy w kuchni na 5-6 dni. Codziennie lekko dociskać papryki, by je odgazować. Po tym czasie dokręcamy nakrętki i wynosimy w chłodne miejsc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz