Sezon grillowy już rozpoczęty, więc nie może zabraknąć na nim
szaszłyków warzywnych. Szaszłyki warzywne dają nam wiele
możliwości, ja wykorzystałam to co miałam właśnie w lodówce.
Lekkie, sycące no i pyszne. Zapraszam po przepis na pyszną sałatkę
ziemniaczaną która, idealnie się sprawdzi jako dodatek do grilla.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 cukinie (w dwóch kolorach)
- 300 g pieczarek
- 2 papryki (w dwóch kolorach)
- 2 cebule (w dwóch kolorach)
marynata
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myję, osuszam. Bakłażan przekrawam na pół i kroję razem z cukinią w plastry 1,5-2 cm. Papryki kroję w dużą kostkę, pieczarki średniej wielkości kroję na pół. Cebulę kroję na ćwiartki, dzielę na kawałki. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszam. Warzywa w dowolnej kolejności nabijam na patyczki do szaszłyków. Następnie polewam szaszłyki marynatą, odkładam na 30 minut. Szaszłyki grilluję przez 7-10 minut z każdej strony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz