Sezon na szparagi trwa, więc trzeba z niego jak najwięcej korzystać.
Tak więc podsyłam Wam szybki przepis na pyszny obiad ze szparagi,
kurczak i makaron. Powiem tylko, że było to obłędnie pyszne:)
Składniki:
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 300 g makaronu
- podwójna pierś z kurczaka
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- oregano
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę. Oprószam solą, pieprzem i oregano. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Szparagi myję, odłamuję zdrewniałą końcówkę i kroję na 3 kawałki. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, pod koniec gotowania wrzucam szparagi i gotuję przez 3 minuty, odcedzam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę mięso, następnie dodaję cebulę i podsmażam, na koniec wrzucam czosnek i smażę jeszcze przez 2 minuty. Wlewam śmietanę, zagotowuje. Gdy sos ładnie zgęstnieje dodaję makaron ze szparagami, koperek, mieszam. Na koniec oprawiam do smaku sola i pieprzem, chwilę jeszcze całość duszę. przed podaniem posypuję koperkiem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz