Pomidorowa to jedna z najczęstszych zup które są gotowane, chyba zaraz po
rosole. Uwielbiana przez dzieci jak i dorosłych. Najlepsza oczywiście z
też może być całkiem dobra. Polecam
- 1 udko z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 1/2 pora
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- cukier
- sól, pieprz
dodatkowo
- makaron
Wykonanie:
Mięso myję i wkładam do garnka. Warzywa obieram, wkładam do garnka z mięsem, dorzucam ziele angielskie, liść laurowy i lekko solę. Wlewam ok 2,5 L wody i gotuję. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągam z wywaru mięso oraz warzywa. Następnie dodaję przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie kroję marchewkę w kostkę i wrzucić z powrotem do zupy. Śmietanę mieszam z niewielką ilością zupy, i wlewam do garnka, mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem Podaję z makaronem i natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz