Gęsta, treściwa zupa z dużą ilością warzyw to moja dzisiejsza
propozycja na pyszny obiad. Lekko pikantna z aromatycznymi
przyprawami idealna na zimny, pochmurny dzień.
Składniki:
- 500 g kiełbasy wiejskiej
- 4 ziemniaki
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 300 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 2 cebule
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- olej do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki chili
- sól, pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieram i myję. Kiełbasę, marchewkę, pieczarki kroję w półplasterki. Cebulę kroję w półksiężyce, paprykę w paseczki, ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewam olej, podsmażam kiełbasę, następnie dodaję marchewkę, cebulę i czosnek, a po 5 minutach dorzucam pieczarki i smażę kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaję chili, słodką paprykę oraz wędzoną, przesmażam 2-3 minuty. Do garnka wrzucam ziemniaki, wlewam 1-1,5 L wody/bulionu, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i wstępnie doprawiam solą. Gotuję około 8-10 minut, dodaję paprykę i gotuję, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Pomidory miksuję i razem z przecierem pomidorowym i musztardą dodaję do garnka. Całość gotuję do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaję fasolę czerwoną oraz groszek. Próbuję i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz