Dziś zapraszam na pyszne śledzie
w delikatnej zalewie octowej.
A tu znajdziecie przepis na śledzie
w śmietanie lub z pieczarkami.
Składniki:
- 500 g śledzi
- 2 cebule
zalewa
- 3 szklanki wody
- 1/3 szklanki octu
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenka ziela angielskiego
- 6 ziarenka pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Śledzie płuczemy, zalewamy zimną wodą, moczyć przez 3-5 godziny. Cebulę pokroić w piórka. Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku, zagotować. Do gotującej zalewy dodajemy cebulę, gotujemy 2 minuty, ostudzić. Śledzie przekladamy do miski/słoika, zalewamy zalewą. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz