Aromatyczne kacze udka duszone w sosie
własnym to moja propozycja na pyszny obiad.
Moje udka podałam z kaszą gryczaną
Składniki:
- 4 kacze udka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć majerankiem, posolić i popieprzyć. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu, na dużym ogniu zrumienić mięso z dwóch stron. Mięso zdjąć, wrzucić cebulę z czosnkiem, oprószyć majerankiem, zeszklić. Do cebuli dodać udka, podlać wodą. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa, wyrazie potrzeby dolewać wodą. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do mięsa, zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Hej Kasia, czy jest szansa na mięciutkie mięsko przy flyzszym duszeniu w domie w brytfance? Nie btko piersi z kaczki i wzielsm udka... boje sie;)
OdpowiedzUsuńpo jakiemu to ?
UsuńChyba po polskiemu
OdpowiedzUsuń