Śledź smażony w cieście to moja dzisiejsza
propozycja na szybki i pyszny obiad.
Jeżeli nie próbowaliście jeszcze śledzia tak
przygotowanego, to zapraszam po przepis.
Składniki:
- 600 g filetów śledziowych
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wody mineralnej
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól, pieprz cytrynowy
Wykonanie:
Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez 2-4 godziny. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtko, ubitą pianę i wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Śledzie oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek śledzia zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz