Na blogu można znaleźć przepis na tradycyjne
gołąbki jak również na gołąbki bez zawijania.
Tym razem zapraszam na gołąbki bez zawijania
w wersji pieczonej. Pyszne, aromatyczne,
rozpływające się w ustach, polecam :)
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 woreczek ryżu
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- mąka pszenna do panierowania
- olej do smażenia
- majeranek
- sól, pieprz
sos
- 1 puszka pomidorów
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić aż puści sok, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z farszu zwilżonymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego.
Sos: Cebulę razem z czosnkiem zeszklić. Dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy, chwilę całość poddusić. Następnie wlać bulion i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz