Żurek, to zupa nieodłącznie kojarząca się z Wielkanocą. Oczywiście przygotowany
na domowym zakwasie, ugotowany na białej kiełbasie z boczkiem i domowym
chrzanem. Do tego tylko jajko na twardo i powiem... jest pysznie.
Składniki:
- 4-5 białych surowych kiełbasek
- 200 g boczku wędzonego
- 1/2 L zakwasu żurkowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki chrzanu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- sól, pieprz
dodatkowo
- jajka
Wykonanie:
Do garnka wkładam kiełbasę, boczek, cebulę i zalewam 2 l wody. Dorzucam liść laurowy, ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia. Gotuję ok 30-35 minut, po tym czasie wyjmuję kiełbasę, boczek, cebulę i wlewam zakwas. Zagotowuję, dodaję posiekany czosnek, chrzan, majeranek i gotuję ok 10 minut. Na koniec śmietanę mieszam z odrobiną wywaru, wlewam do garnka, zagotowuję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Żurek podaję z białą kiełbasą i z ugotowanym jajkiem na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz