Lubię zupy, a ogórkową wręcz uwielbiam. Zupa jest lekko kwaskowa, bardzo sycąca,
zdrowa no i pyszna. Tak więc dziś przepis na zupę ogórkową z ziemniakami
i oczywiście z koperkiem, którego w TEJ zupie nie może zabraknąć.
Składniki:
- 500 g skrzydełek lub 2 udka
- 500 g ogórków kiszonych
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 1/2 pora
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 150 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (ok. 2 L). Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. W Tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę, por w półplasterki, a pozostałe ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Wszystko dodajemy do mięsa i gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek drobno posiekać. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do miękkich warzyw i gotujemy przez 5 minut. Śmietanę zahartować, wlać do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego!
Wszystko dodajemy do mięsa i gotujemy do miękkości ziemniaków. Koperek drobno posiekać. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do miękkich warzyw i gotujemy przez 5 minut. Śmietanę zahartować, wlać do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz