Dziś dzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na kaszotto
z pęczaku z warzywami. To moja ulubione kaszotto, ponieważ z
wszystkich kasz właśnie pęczak najbardziej mi smakuje.
A jaka jest Wasza ulubiona kasza?
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak
- 650 ml bulionu warzywnego
- 1 czerwona papryka
- 200 g pieczarek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 duża cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Paprykę i pieczarki kroję na mniejsze kawałki, pomidorki na pół. Pietruszkę drobno siekam. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła, wrzucam cebulę z czosnkiem i podsmażam przez około 5 minut. Następnie dodaję paprykę pieczarki i smażę kolejne 5 minut. Kaszę przepłukuję pod wodą i osączoną dodaję do warzyw, chwilę podsmażam. Wlewam połowę bulionu i gotuję na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cały płyn odparuje. Następnie wlewam połowę pozostałego bulionu, gdy odparuję wlewam resztę i dodaję pomidorki koktajlowe. Gotuję całość do momentu, aż kasza będzie miękka, nie zapominając o częstym mieszaniu. Na sam koniec dodaję pietruszkę, masło i całość dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz