Delikatne drobiowe pulpety w sosie pomidorowym to bardzo szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Świetnie smakują z ryżem, ziemniakami lub makaronem.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
sos:
- 350 ml bulionu
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka mąki pszennej
- masło klarowne do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mieso przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, 1/3 szklanki bulionu oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiam na jednolitą masę. Z masy formuje pulpety wielkości orzecha włoskiego. Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam. Na patetelni rozgrzewam masło, szkle cebulę z czosnkiem. Wlewam bulion, dodaję kurkumę oraz imbir. Gdy bulion się zagotuje, wrzucam pulpety, gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki (mozba je zbledować), doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość gotuję na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec zageszczam mąką. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz