- 2 podwójne filety z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 1 kulka mozzarelli
- mąka do oprószenia
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Pieczarki i cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam pieczarki z cebulą i podsmażam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiam do wystudzenia. Mięso myję, osuszam, przekrawam wzdłuż na dwie części. Mięso przykrywam folią spożywcza i rozbijam tłuczkiem, uważając by nie podziurawić mięsa. Każdy kawałek mięsa oprószam słodką papryką, solą oraz pieprzem. Ser kroję na 8 plasterków (można zetrzeć na tarce). Na każdy kawałek mięsa nakładam farsz i po 2 plasterki sera. Zwijam dokładnie formując roladę. Roladki obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę roladki z każdej strony na rumiany kolor. Wlewam 1 szklankę wody/bulionu, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie i doprawiam do smaku sola i pieprzem. Duszę na małym ogniu przez 20-25 minut. Jeśli sos nie jest gęsty, to 1 łyżeczkę mąki mieszam z odrobiną zimnej wody, wlewam i zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz