Strony

Kategorie

Roladki drobiowe faszerowane pieczarkami















Roladki z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami w sosie własnym,

 to bardzo szybki i smaczny pomysł na obiad. Moje roladki podałam z

kluskami śląskimi i surówką z kapusty z rzodkiewką.







Składniki:
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 kulka mozzarelli
  • mąka do oprószenia
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pieczarki i cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam pieczarki z cebulą i podsmażam. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiam do wystudzenia. Mięso myję, osuszam, przekrawam wzdłuż na dwie części. Mięso przykrywam folią spożywcza i rozbijam tłuczkiem, uważając by nie podziurawić mięsa. Każdy kawałek mięsa oprószam słodką papryką, solą oraz pieprzem. Ser kroję na 8 plasterków (można zetrzeć na tarce). Na każdy kawałek mięsa nakładam farsz i po 2 plasterki sera. Zwijam dokładnie formując roladę. Roladki obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę roladki z każdej strony na rumiany kolor. Wlewam 1 szklankę wody/bulionu, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie i doprawiam do smaku sola i pieprzem. Duszę na małym ogniu przez 20-25 minut. Jeśli sos nie jest gęsty, to 1 łyżeczkę mąki mieszam z odrobiną zimnej wody, wlewam i zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

Smacznego!


















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz