Pyszne, aromatyczne klopsiki wołowe z ciecierzycą,
papryką i cukinią w sosie curry. Całość podałam z ryżem.
Powiem tylko, że było przepyszne.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 3 łyżki bułki tartej
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 3 łodygi selera naciowego
- olej do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 2 łyżki pasty curry Panang
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, 4 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiam dokładnie masę i formuję małe klopsiki. Na patelni narozgrzewam tłuszcz i smażę klopsiki, przekładam na talerz. Cebulę kroję w kostkę, a paprykę, seler naciowy i cukinię na mniejsze kawałki. Czosnek i imbir obieram i drobno siekam. Cebulę wrzucam na patelnię po klopsikach, szklę. Dodaję czosnek oraz imbir, podsmażam. Następnie dodaję pastę curry, kurkumę, sos rybny, cukier i smażę przez chwilę. Wrzucam paprykę, cukinię, seler, duszę przez 5 minut. Dodaję klopsiki, mleko kokosowe oraz wlewam szklankę wody/bulionu. Zmniejszam ogień i duszę całość przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaję osączoną ciecierzycę, i duszę jeszcze przez 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiam solą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz