Wątróbka drobiowa duszona w sosie pomidorowym, to szybki sposób
na pyszny obiad. Takie danie jest bardzo smaczne, sycące, a wątróbka
wychodzi delikatna, mięciutka i aromatyczna. Do tego świeża bułeczka,
ogórek z własnej spiżarki i więcej mi niepotrzebna.
Kilka ciekawych przepisów na wątróbkę znajdziecie również tu.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz
Wykonanie:
Wątróbkę oczyszczam, myję, kroją na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w półplasterki, czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam wątróbkę, delikatnie podsmażam. Dodaję cebulę, czosnek i smażę przez chwilę. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy, majeranek, paprykę, chili, sos sojowy oraz pieprz, smażę przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Całość zalewam szklanką wody/bulionem i duszę na małym ogniu przez ok 8-10 minut. Ewentualnie jeszcze sos zagęszczam mąką wymieszaną w małej ilości wody. Następnie wlewam do gotującego się sosu, zagotowuję.. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam wątróbki w sosie, ani nie łączyłam jej z pomidorami. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńProszę spróbować, my lubimy 😋
UsuńPierwszy raz jadłam wątrobę w sosie i muszę powiedzieć, że było pyszne.
OdpowiedzUsuń😍😍
Usuń