Pyszny, rozgrzewający makaron ze szpinakiem, poleca się na ekspresowy
obiad. Podczas gdy gotuje się makaron, przygotowujemy szpinak,
całość mieszamy i zajadamy się pysznym makaronem.
Składniki:
- 300 g makaronu pełnoziarnistego
- 400 g świeżego szpinaku
- kawałek sera grana padano (użyłam w płatkach)
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 12%
- masło
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroję w kostkę, imbir, chili, czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wrzucam imbir i chili, podsmażam. Dodaję cebulę, podsmażam. Następnie dodaję szpinak, czosnek i doprawiam do smaku gałką muszkatołowa, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdy szpinak lekko się poddusi dodaję śmietanę wymieszaną z jajkiem, i energicznie mieszam. Duszę jeszcze przez 2 minuty. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam. Odlewam 1/4 szklanki wody z makaronu. Makaron mieszam ze szpinakiem, wlewam wodę i dodaję 1 łyżkę masła. Duszę całość jeszcze przez 1 minutę. Wykładam na talerz i posypuję serem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz