Strony

Kategorie

Bigos domowy - najlepszy









   
 




Wiadomo ile domów, tyle przepisów na bigos. Dla mnie to właśnie 

ten przepis, jest tym przepisem na najlepszy domowy bigos. 

Taki z dużą ilością mięsa z grzybami i wędzoną śliwką. 

Jego przygotowanie jest czasochłonne, ale dzięki temu 

nasz bigos odwdzięczy się nam smakiem i aromatem.












Składniki:
  • 3 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg białej kapusty
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg kiełbasy 
  • 750 g boczku wędzonego
  • 5 dużych cebul
  • 200 g suszonych grzybów
  • 10 śliwek wędzonych
  • 1 szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy 
  • smalec
  • 10 liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziarenek jałowca
  • 4 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Grzyby zalewam wodą i odkładam na 2-3godziny. Kapustę kiszoną odciskam, kroję, przekładam do bardzo dużego garnka. Dodaję boczek w całości, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, jałowiec, majeranek i wlewam wodę z grzybów. Następnie dolewam wody, tylko tyle by przykryła kapustę i stawiam na ogień. Białą kapustę siekam i dodaję do kiszonej kapusty. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu. Mięso kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, smażę mięso, często mieszając. Po 30 minutach gotowania kapusty, wyjmuję boczek i dodaję smażone mięso. Boczek, kiełbasę i cebulę kroję w kostkę. Boczek, kiełbasę wrzucam na patelnię po mięsie, podsmażam. Dodaję cebulę i  podsmażam, aż cebula lekko się zarumieni. Całość przekładam do kapusty, dodaję grzyby i dokładnie mieszam. Co jakiś czas bigos mieszam, by się nie przypalił. Po 2 godzinach gotowania dodaję posiekane śliwki, przecier pomidorowy oraz musztardę. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze przez 1,5 godziny. Następnego dnia do bigosu wlewam 1 szklankę wina (oczywiście wino można pominąć) i podsmażam prze 1-1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. 
Smacznego!


























4 komentarze:

  1. Sugeruję nie dodawać przecieru pomidorowego, nieznanego naszym przodkom... Śliwek może być o kilka więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam lubię gdy jest lekko pomidorowo, a śliwek jest odpowiednia ilość dla mnie.

      Usuń