Zupa czosnkowa to niezwykle aromatyczna zupa. Do tego robi się ją
dosyć szybko i jest z podstawowych składników, które znajdziemy w
każdej kuchni. Grzanki można zamienić na groszek ptysiowy, który
świetnie się tu również sprawdzi. Idealna propozycja na chłodne dni.
Składniki:
- 2 główki czosnku
- 5 ziemniaków
- 1,2 L bulionu
- 1 cebula
- 1 cm imbiru
- 100 ml śmietanki 30%
- masło klarowane
- tymianek
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę, ziemniaki, imbir obieram i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam masło, szklę cebulę razem z imbirem. Następnie wrzucam ziemniaki, czosnek i zalewam bulionem. Dodaję dużą szczyptę gałki muszkatołowej, tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlewam śmietanę i gotuję jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie całość miksuję na gładki krem. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz