Schab duszony w sosie pomidorowym to banalnie prosty przepis
na domowy obiad. Mięsko wyszło pyszne, delikatne, rozpływające
się w ustach, a sosik bardzo aromatyczny. Podałam z ryżem i
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- smalec/olej
- mąka pszenna
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki czerwonej papryki
- 1/2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka bazylii
- 1/4 łyżeczki chili
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam i kroję w 2,5 cm plastry. Cebulę kroję w półksiężyce, czosnek siekam. Do miseczki wsypuję majeranek, tymianek, czerwoną słodką paprykę, chili, sól, pieprz, mieszam. Każdy kawałek mięsa oprószam przyprawą, a następnie mąką pszenną. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, obsmażam mięso z każdej strony. Przekładam do garnka. Na patelnię wrzucam cebule, podsmażam, dodaję czosnek i smażę jeszcze przez 2 minuty. Cebulę dodaję do mięsa, wrzucam liść laurowy, ziele angielskie i wlewam wody, tyle by przykryć mięso. Po 30 minutach duszenia dodaję pomidory, koncentrat pomidorowy, resztą bazylii i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Całość duszę do miękkości mięsa.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz