Aromatyczna karkówka pieczona w plastrach poleca się na
szybki obiad. Mięciutkie, kruche mięso, dosłownie rozpływało
się w ustach. Idealna do ziemniaków bądź kaszy.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 6 łyżek ketchupu
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki chili
- pieprz młotkowany
- sól
Wykonanie:
Mięso myję, kroję w plastry, przekładam do miski. Cebulę kroję w półksiężyce. Do miseczki dodaję, cebulę, olej, ketchup, musztardę, majeranek, tymianek, paprykę, czosnek, chili oraz sól i pieprz do smaku, mieszam. Całą marynatę przekładam do mięsa , nacieram i odstawiam na noc do lodówki. następnego dnia całość przekładam do rękawa, związuję i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 70 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz