Delikatne, soczyste polędwiczki z kurczaka w złocistej, chrupiącej
panierce. Świetnie się sprawdzą jako przekąska imprezowa z ulubionym
sosem albo jako domowy obiad w połączeniu z frytkami i zestawem
surówek. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Szczerze polecam!
Składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 1/2 szklanki kefiru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąka pszenna
- 1/2 szklanki bułka tarta
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki chili
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Do miski wbijam jajka, dodaję kefir, 1 łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Wkładam mięso i odkładam na minimum 1 godzinę do lodówki. Mąkę mieszam z bułką tartą 1:1, dodaję resztę majeranu, słodką paprykę, kurkumę, czosnek, imbir, chili, mieszam. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Następnie kawałki kurczaka obtaczam w panierce i smażę na głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu mięso układam na ręczniku papierowym, by osączyć z tłuszczu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz