Strony

Kategorie

Wątróbka z kaszą kuskus i warzywami












Dawno nie było u mnie wątróbki, a bardzo lubię taką wątróbkę

 podsmażoną z cebulką. Tym razem podałam ją razem z kaszą kuskus

 i warzywami. I w ten sposób wyszedł szybki, treściwy 

i bardzo smaczny obiad.







Składniki:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 250 g kaszy kuskus
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • masło
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Wątróbkę oczyszczam, myję i kroją na mniejsze kawałki. Posypuję majerankiem i delikatnie oprószam mąką. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki tłuszczu, smażę wątróbkę z dwóch stron na rumiano. Po ściągnięciu z ognia doprawiam solą i pieprzem. W między czasie kroję cebulę w piórka, papryki i ogórki w paseczki, a czosnek siekam. Na drugiej patelni podsmażam cebulę z czosnkiem, dodaję paprykę oraz ogórka. Całość duszę przez 7-10 minut. Kaszę kuskus przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Gotową kaszę mieszam widelcem i dodaję warzywa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam. Szczypiorek drobno kroję. Kaszę z warzywami wykładam na talerz, na wierzch wątróbkę i całość posypuję szczypiorkiem.
Smacznego!





















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz