Dawno nie było u mnie wątróbki, a bardzo lubię taką wątróbkę
podsmażoną z cebulką. Tym razem podałam ją razem z kaszą kuskus
i warzywami. I w ten sposób wyszedł szybki, treściwy
i bardzo smaczny obiad.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 250 g kaszy kuskus
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- masło
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wątróbkę oczyszczam, myję i kroją na mniejsze kawałki. Posypuję majerankiem i delikatnie oprószam mąką. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki tłuszczu, smażę wątróbkę z dwóch stron na rumiano. Po ściągnięciu z ognia doprawiam solą i pieprzem. W między czasie kroję cebulę w piórka, papryki i ogórki w paseczki, a czosnek siekam. Na drugiej patelni podsmażam cebulę z czosnkiem, dodaję paprykę oraz ogórka. Całość duszę przez 7-10 minut. Kaszę kuskus przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Gotową kaszę mieszam widelcem i dodaję warzywa. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam. Szczypiorek drobno kroję. Kaszę z warzywami wykładam na talerz, na wierzch wątróbkę i całość posypuję szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz