Dziś dzielę się z Wami przepisem na golonkę z indyka. Mało przy tym
pracy, bo wystarczy ją zamarynować, a następnie upiec w piekarniku.
Mięso wyszło miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Polecam :)
- 4 golonki indycze (moje miały1,6kg)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję i osuszam. Do musztardy dodaję olej, posiekany czosnek, majeranek, paprykę oraz sól i pieprz, mieszam. Tak przygotowaną marynatą nacieram golonki. Wkładam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyciągam mięso, przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do nagrzanego piekarnika do 190°C. Piekę pod przykryciem przez 60 minut. Po tym czasie ściągam pokrywkę i dopiekam jeszcze
przez 35-45 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz