Pak Choi to chińska kapusta używana do zup, jak również
jako dodatek do duszonych mięs. Ja zazwyczaj robię ją z chili
i czosnkiem, a dziś zrobiłam w pomidorach.
Jednym słowem szybko, zdrowo i smacznie, polecam.
Składniki:
- 3 średnie kapusty Pak Choi
- 2 pomidory
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa/olej
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
Wykonanie:
Kapustę myję, przecinam wzdłuż i kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę, czosnek i papryczkę siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam cebulę. Wrzucam czosnek z chili, smażę przez 2 minuty. Dodaję białą część kapusty oraz pomidory, smażę przez kolejne 3 minuty. Dorzucam resztę kapusty, dodaję przecier pomidorowy i duszę przez 5 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz