Dziś na obiad wylądowała łopatka duszona w cebuli.
Wyszła idealna, pyszna, aromatyczna i rozpływająca się w ustach.
To była czysta przyjemność dla mojego podniebienia.
Spróbujcie koniecznie, polecam!
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 duże cebule
- 2 chili
- 4 ząbki czosnku
- mąka do oprószenia
- smalec do smażenia
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam i kroję w 1,5 cm plastry. Do miseczki wsypuję przyprawy, dorzucam posiekany czosnek, mieszam ze sobą i nacieram całe mięso. Odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek mięsa obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na dużym ogniu podsmażam mięso z każdej strony. W między czasie kroję cebulę w piórka, chili siekam (jak nie lubicie ostrego możecie pominąć chili bądź dać mniej). Mięso ściągam z patelni i smażę na niej cebulę z chili. Następnie dodaję mięso, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam 2 szklankami wody. Patelnię przykrywam, duszę do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz