Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa z makaronem.
To jedne z moich ulubionych dań jednogarnkowych.
A Wy lubicie takie treściwe zupy?
Składniki:
- 500 g schabu
- 150 g makaronu
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam i kroję na mniejsze paseczki. W garnku rozgrzewam olej i podsmażam mięso. Cebulę kroję w półksiężyce, wrzucam do podsmażonego mięsa, smażę razem przez 5 minut. Marchewkę obieram i kroję w kostkę. Paprykę czyszczę z gniazda nasiennego i kroję w mniejsze paski. Dodaję do cebuli i podsmażam przez 10 minut. Dorzucam słodką paprykę, pieprz cayenne, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz sól i pieprz. Całość zalewam gorącą wodą, tak by przykryła całość i gotuję przez 40 minut. W między czasie gotuję makaron, odcadzam. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz posiekany czosnek. Gotuję do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodaję makaron, czerwoną fasole. Próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz