Aromatyczna, lekko pikantna pasta z bakłażana i papryki.
Dobrze smakuje na kanapce jak również w tortilli.
Świetnie się również sprawdza, jako dip do maczania nachosów.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 papryki
- 2 pomidory
- papryczka chili (jak kto lubi)
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bakłażany kroję wzdłuż. Papryki również kroję na pół, oczyszczam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam bakłażany, paprykę i spryskuję olejem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez 30-40 minut. Obieram ze skórki, studzę. Po wystudzeniu siekam nożem. W między czasie sparzam pomidory, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Cebulę również kroję w kostkę, czosnek i papryczkę chili siekam. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam cebulę. Następnie dodaję czosnek, chili, smażę przez chwilę. Dodaję pomidory, koncentrat, bazylię, paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Całość duszę przez około 20 minut. Dorzucam posiekane warzywa, pietruszkę, i duszę jeszcze przez 7-10 minut.
Smacznego!
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz