Uwielbiam wszelkie dania z makaronem. Bo są banalnie proste
i zazwyczaj szybkie do zrobienia. Tak więc dziś zapraszam
na moje jedno z ulubionych, czyli makaron z domowym pesto.
Składniki:
- 2 pęczki bazylii
- 80 g orzechów nerkowca lub piniowych
- 80 g sera parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
dodatkowo
- 300 g makaronu spaghetti
- parmezan/ grana padano
Wykonanie:
Z bazylii obrywam listki, myję. Czosnek obieram, a ser ścieram na tarce. Do blendera wkładam bazylię, czosnek, ser, wlewam oliwę. Miksuję na jednolitą masę. Jak mam więcej czasu to rozdrabniamy ręcznie w moździerzu. Na sam koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem. Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzam i przekładam z powrotem do garnka. Następnie dodaję pesto, dokładnie mieszam. Po nałożeniu na talerz posypuję serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz