Guacamole to meksykańska pasta, w której podstawowym składnikiem
jest awokado, sok z limonki oraz sól. Oczywiście można je urozmaicać dodając
przeróżne dodatki takie jak; cebula, czosnek, pomidor, chili czy kolendrę.
Podaje się je zazwyczaj z nachosami czy tortillą, a ja uwielbiam na świeżej bułce :)
A tu znajdziecie przepis na Krem czekoladowy z awokado
Składniki:
- 2 awokado
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 małej cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 1/2 limonki
- łyżka posiekanej kolendry
- sól, pieprz
Wykonanie:
Awokado przekrawam na pół i za pomocą noża usuwam pestkę. Przekładam do miski, rozgniatam miąższ widelcem i skrapiam sokiem z limonki. Cebulę, pomidorki kroję w kostkę. Czosnek, chili oraz kolendrę siekam. Wszystkie składniki dodaję do miski z awokado, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz