Strony

Kategorie

Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i pieczarkami














Już od jakiegoś czasu chodziły za mną gołąbki. Tak więc dziś zrobiłam sobie

 taką przyjemność na obiad.  Postanowiłam, że nie będą to jednak klasyczne

 z ryżem tylko z kaszą gryczaną, mięsem oraz pieczarkami, a całość zawinięta

w kapuście pekińskiej. Powiem, że wyszły obłędnie pyszne :)







Składniki:
  • 1 duża kapusta pekińska 
  • 500 g mięsa gotowanego (z rosołu)
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • sól, pieprz

Wykonanie:


Mięso mielę przez maszynkę do mięsa. Kasze gotuje al dete w lekko osolonej wodzie. Cebulę i pieczarki kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, szklę cebule z czosnkiem. Następnie dodaję pieczarki i smażę. Do miski wsypuję kaszę, dodaję mięso oraz pieczarki z cebulą. Doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Kapustę myję, odkrawam dół głąba. Oddzielam liście i z każdego ścinam twarde części. Następnie sparzam we wrzątku przez 1 minutę (wodę odkładam). Liście wkładam do  miski z zimną wodą, by zahartować. Następnie na każdy liść nakładam farsz, zwijam w rulonik. Gołąbki wkładam do garnka, zalewam wodą którą sparzyłam kapustę, tylko do przykrycia. Duszę pod przykryciem do miękkości, przez około 30 minut. Podaję z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. 


Smacznego!


















 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz