Już od jakiegoś czasu chodziły za mną gołąbki. Tak więc dziś zrobiłam sobie
taką przyjemność na obiad. Postanowiłam, że nie będą to jednak klasyczne
z ryżem tylko z kaszą gryczaną, mięsem oraz pieczarkami, a całość zawinięta
w kapuście pekińskiej. Powiem, że wyszły obłędnie pyszne :)
Składniki:
- 1 duża kapusta pekińska
- 500 g mięsa gotowanego (z rosołu)
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso mielę przez maszynkę do mięsa. Kasze gotuje al dete w lekko osolonej wodzie. Cebulę i pieczarki kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, szklę cebule z czosnkiem. Następnie dodaję pieczarki i smażę. Do miski wsypuję kaszę, dodaję mięso oraz pieczarki z cebulą. Doprawiam do smaku i dokładnie mieszam. Kapustę myję, odkrawam dół głąba. Oddzielam liście i z każdego ścinam twarde części. Następnie sparzam we wrzątku przez 1 minutę (wodę odkładam). Liście wkładam do miski z zimną wodą, by zahartować. Następnie na każdy liść nakładam farsz, zwijam w rulonik. Gołąbki wkładam do garnka, zalewam wodą którą sparzyłam kapustę, tylko do przykrycia. Duszę pod przykryciem do miękkości, przez około 30 minut. Podaję z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz