Czy może być coś lepszego niż kawa i kawałek ciasta czekoladowego?
Oczywiście, że nie! Tak więc dziś zapraszam Was na pyszne, wilgotne
i mięciutkie ciasto czekoladowe. Do tego ciasto jest z tych,
które jest proste w przygotowaniu i które zawsze wychodzi.
Składniki:
- 200 g mąki
- 300 g gorzkiej czekolady 80%
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa
- 150 g gorzkiej czekolady
- 75 g masła
Wykonanie:
Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier oraz cukier waniliowy i ucieram na jasną gładką masę. Miksując powoli wlewam czekoladę, a następnie wsypuję mąkę. Całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Blaszkę 25x25 wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez około 35 minut. Masło przekładam do rondelka, roztapiam. Ściągam z ognia i dodaję czekoladę, doładnie mieszam. Na zimne ciasto wylewam polewę, wyrównuję.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz