Strony

Kategorie

Krokiety z kapustą kiszoną i boczkiem










Zapraszam na pyszne, chrupiące krokiety z kapustą kiszoną i 

boczkiem wędzonym. Chociaż krokiety należą do tych dan

 pracochłonnych, to myślę że dla nich warto poświęcić ten czas.







Składniki:

ciasto na naleśniki tu

  • 700 g kapusty kiszonej
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
dodatkowo
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę i dodaję boczek, razem smażę. Kapustę odciskam, szatkuję i przekładam do garnka z boczkiem. Dodaję majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Wlewam 1/2 szklanki wody, dusze około 30 minut. Od czasu do czasu mieszam, a wyrazie potrzeby dolewam trochę wody. Ugotowaną kapustę doprawiam solą i pieprzem, studzę. W między czasie smażę naleśniki. Na każdy naleśnik na całość nakładam farsz i zwijam. W misce roztrzepuję jajka, dodaję mleko i odrobinę soli, mieszam. Następnie każdy krokiet panieruję w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. 


Smacznego!











 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz