Zapraszam na pyszne, chrupiące krokiety z kapustą kiszoną i
boczkiem wędzonym. Chociaż krokiety należą do tych dan
pracochłonnych, to myślę że dla nich warto poświęcić ten czas.
Składniki:
ciasto na naleśniki tu
- 700 g kapusty kiszonej
- 250 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 1 płaska łyżeczka kminku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
dodatkowo
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę. W garnku rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę i dodaję boczek, razem smażę. Kapustę odciskam, szatkuję i przekładam do garnka z boczkiem. Dodaję majeranek, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek. Wlewam 1/2 szklanki wody, dusze około 30 minut. Od czasu do czasu mieszam, a wyrazie potrzeby dolewam trochę wody. Ugotowaną kapustę doprawiam solą i pieprzem, studzę. W między czasie smażę naleśniki. Na każdy naleśnik na całość nakładam farsz i zwijam. W misce roztrzepuję jajka, dodaję mleko i odrobinę soli, mieszam. Następnie każdy krokiet panieruję w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz