Lubicie papryczkę chili? Bo my wszyscy za nią przepadamy.
I w sumie nieważne czy marynowana, kiszona. Ważne, żeby
była chrupiąca i ostra. Taką papryczkę później wykorzystuję do wielu dań,
ale najczęściej ląduje na kanapce. Polecam
Składniki:
- papryka chili (ilość dowolna)
na każdy słoik
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziele angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/2 łyżeczki kolendry
- koper
zalewa
- 1 L wody
- 200 ml octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli
Wykonanie:
Papryczkę myję, kroję w 1 cm plasterki. Na dno każdego słoika wkładam koper, dodaję pozostałe przyprawy i wrzucam papryczkę. Wszystkie składniki na zalewę zagotowuję. Gorącą zalewą zalewam słoiki, zakręcam. Na dno garnka wykładam tetrą, układam słoiki i zalewam gorącą wodą do wysokości 3/4 słoika. Pasteryzuję przez 5 minut od momentu zagotowania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz