Bardzo prosta i szybka babka dwukolorowa. Do tego pyszna,
mięciutka i wilgotna. Idealna do kubka kawy czy herbaty.
Polecam :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąki przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier oraz cukier waniliowy i ucieram na jasną gładką masę. Powoli wlewam olej, ciągle miksując. Następnie porcjami wsypuję mąkę, miksuję do połączenia składników. Ciasto dzielę na dwie porcje, do jednej dodaję kakało i mieszam. Blaszkę (u mnie dwie blaszki o wymiarach 20x10) smaruję oleję i obsypuję bułką tartą. Połowę jasnego ciasta wylewam na dno blaszki, na to ciemne ciasto i znowu jasne ciasto. Wykałaczką bądź widelcem robię esy-floresy przez całą blaszkę. Blaszki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez ok 45 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę polewam polewą czekoladową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz