Pieczona perliczka z warzywami to doskonała propozycja na niedzielny
czy świąteczny obiad. Pyszna, delikatna i bardzo aromatyczna,
gwarantuję, że zaspokoi nie jedno podniebienie.
Składniki:
- 1 perliczka (moja miała 1,3)
- 1 duży bakłażan
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 350 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 70 ml bulionu
- 50 g masła
- oliwa z oliwek
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Czosnek drobno siekam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek, 1 łyżeczkę ziół prowansalskie, tymianek, sól oraz pieprz. Tak przygotowaną marynatą nacieram perliczkę zewnątrz oraz wewnątrz. Do środka wkładam również rozmaryn. Perliczkę wkładam do lodówki na 2-3 godziny. Do perliczki wkładam masło, przekładam do naczynia żaroodpornego i podlewam bulionem/wodą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piekę 45 minut, od czasu do czasu polewając wytopionym tłuszczem. W między czasie kroję w mniejsze paseczki paprykę i bakłażana, a pieczarki i cebulę kroję w plasterki. Do miski wrzucam warzywa, polewam oliwą i oprószam czerwoną paprykę, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, mieszam. Po upływie 45 minut dodaję warzywa, dookoła perliczki. Piekę jeszcze około 35-45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz