Sałatka z pieczonym łososiem i pomidorem,
to mój dzisiejszy przepis na kolorową i zdrową kolację.
Sałatka jest prosta i szybka do zrobienia,
a co najważniejsze bardzo smaczna. Polecam:)
Składniki:
- 250 g świeżego łososia
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 garście rukoli
- 2 garście roszponki
- garść kiełek lucerny/brokułu
- 1/2 cytryny
- kilka ziaren kolendry
- kilka ziaren kolorowego pieprz
- sól
sos
- 4-5 łyżek oliwy
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rybę myję i osuszam. W moździerzu rozgniatam kolendrę oraz kolorowy pieprz, dodaję sól do smaku. Łososia skropić cytryną, oprószyć przyprawami. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam rybę i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę około 15-18 minut. Po wystudzeniu kroję na mniejsze kawałki. Do słoika przekładam wszystkie składniki na sos, energicznie wstrząsam, by ładnie się wszystko połączyło. Pomidorki kroję na połówki. Na półmisek/talerzyki wykładam sałatę, układam łososia, pomidorki, kiełki i całość polewam sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz