Dziś dzielę się z Wami przepisem na pysznego bakłażana
faszerowanego mięsem mielonym z marchewką.
Idealnie nadaje się na obiad czy też kolację.
Zapraszam również na bakłażana z makaronem i warzywami
Składniki:
- 3 bakłażany
- 400 g mięsa mielonego
- 150 g sera żółtego
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bakłażany myję, Każdy kroję na 3 części i wykrawam środek. Cebulę oraz środek z bakłażana kroję w kostkę, czosnek siekam. Marchewkę ścieram na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę z marchewką. Dodaję czosnek i chwilę smażę. Następnie wrzucam mięso, smażę aż nabierze brązowego koloru. Do mięsa dodaje pokrojony bakłażan, słodką paprykę, oregano, sól i pieprz do smaku. Duszę całość przez 8-10 minut. Każdy krążek bakłażana wypełniam farszem, wierzch posypuję żółtym serem. Blaszce wykładam papierem do pieczenia i układam bakłażany. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200°C i piekę przez 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz