Dziś zapraszam Was na pyszną, treściwą zupę z soczewicy zielonej.
Zupa jest bardzo rozgrzewająca, idealna na dzisiejszy mroźny dzień.
Do zupy użyłam zielonej soczewicy Bio POLSKIE MŁYNY.
Produkt jest niedostępne w markecie, ale możecie go
zamówić na stronie sklepu internetowego.
Tam również znajdziecie inne znakomite produkty.
Polecam!
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 szklanka zielonej soczewicy BIO POLSKIE MŁYNY
- 1 puszka pomidorów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 łodygi selera naciowego
- 3 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm imbiru
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa obieram i myję. Marchewkę, pietruszkę kroją w małe paski, seler naciowy w plasterki, a cebulę w półksiężyce. Do garnka wlewam trochę oleju i smażę cebulę z imbirem, kurkumą i papryką. Następnie wlewam 2L wody, wrzucam warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i zagotowuję. W międzyczasie kroję mięso w kostkę. Do gotującej się wody wrzucam mięso i gotuję 5 minut. Wsypuję zieloną soczewicę, wstępnie doprawiam sola i pieprzem. Gotuje na małym ogniu 20 minut. Ziemniaki obieram i kroję w małą kostkę, wrzucam do garnka. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, wrzucam zmiksowane pomidory i posiekany czosnek. Całość gotuję jeszcze około 5 minut. Na sam koniec doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Przed podaniem posypuję zieloną pietruszką.
Smacznego!
Pyszna tą zupa. Zamieniłam tylko soczewicę na czerwoną.
OdpowiedzUsuń