Przepis na zapiekankę makaronową powstał,
by wykorzystać zalegające resztki w lodówce.
I w taki sposób powstała na obiad pyszna,
sycąca makaronowa zapiekanka z warzywami.
Składniki:
- 250 g makaronu świderki
- 300 g wędliny
- 1 czerwona papryka
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1 czerwona cebula
- 300 g pieczarek
- 2 marchewki
- ok 250 g mozzarelli
- olej do smażenia
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Warzywa obieram i myję. Wędliny, marchewkę, paprykę i pieczarki kroję w kostkę. Cebulę kroję w półksiężyce. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam pieczarki, następnie dodaję cebulę z marchewką, smażę przez 5 minut. Po tym czasie dorzucam paprykę oraz wędlinę przesmażam przez około 3 minuty. Do odcedzonego makaronu dodaję przesmażone warzywa, groszek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam. Całość przekładam do formy. Na wierzch układam pokrojoną w plasterki mozzarellę i posypuję ziołami prowansalskimi. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekam do momentu, aż ser cały się rozpuści i zarumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz