Dziś zapraszam na łatwe i szybkie wegetariańskie danie jednogarnkowe.
Do tego przepisu wykorzystałam białego bakłażana,
ale można śmiało również użyć fioletowego.
Powiem tylko, że było pyszne!
Składniki:
- 300 g makaronu
- 2 białe bakłażany
- 3 pomidory
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam.. Bakłażan kroję na mniejsze paski, cebulę w piórka, a pomidor i marchew w kostkę. Czosnek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i podsmażam bakłażana z dwóch stron, przekładam go talerz. Na tej samej patelni szklę cebulę z marchewką, dodaję czosnek, chwilę smażę. Wlewam 1/2 szklanki wody i dusząc do momentu aż odparuje woda. Następnie dodaję pomidory, smażę przez około 5 minut. Wrzucam bakłażan, makaron i doprawiam do smaku solą i pieprzem, chwilę jeszcze duszę całość.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz