Pyszne, sycące danie z fasolką szparagowa z
kiełbasa, papryką i pieczarkami.
Taki jednogarnkowiec idealnie się sprawdzi
na szare i zimne jesienne dni.
Składniki:
- 500 żółtej fasolki szparagowej
- 2 papryki czerwone
- 1 żółta papryka
- 300 g pieczarek
- 500 g kiełbasy wiejskiej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- olej do smażenia
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroję w piórka. Kiełbasę kroję w półplasterki, czosnek siekam. W garnku rozgrzewam olej i szklę cebulę. Następnie wrzucam kiełbasę, czosnek, paprykę czerwoną oraz wędzoną podsmażam. Paprykę i pieczarki kroję w paski. Do kiełbasy wrzucam pieczarki i paprykę, smażę przez 5 minut. W między czasie odcinam końce z fasolki i kroję na pół. Fasolkę wrzucam do garnka, dodaje liść laurowy, ziele angielskie i podlewam woda, tak na równo z warzywami, przykrywam i gotuję przez 10 minut. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Pomidory dodaję do garna i duszę kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaję przecier pomidorowy i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę do momentu aż fasolka będzie miękka. Na sam koniec można zagęścić mąką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz