Szybki przepis na pyszną, aromatyczną babkę korzenną.
Babkę możecie polukrować, polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Mi się to nieudało, bo moje głodomory były szybsze.
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 220 g masła
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąki przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaję wszystkie przyprawy, mieszam. Miękkie masło ucieram z cukrem, na puszystą jasną masę. Następnie nie przerywająca miksowania dodaje po jednym jajku. Następnie dodaję mąki oraz mielone migdały, miksuję do połączenia składników. Formę smaruję masłem, oprószyłam mąką. Przekładam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 60 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz